Wodzisław Śląski - portal miejski Wodzislaw.com.pl

Wiadomości z Wodzisławia Śląskiego

Fosforan spożywczy, konserwanty i inne dodatki do żywności - co warto o nich wiedzieć?

  • Dodano: 2020-06-04 11:45

Podczas produkcji żywności stosuje się rozmaite substancje. Dzięki temu udaje się uzyskać określone właściwości produktu. Dlatego warto wiedzieć, w jakim celu zastosowano daną substancję. Z czego najczęściej korzystają producenci żywności?

 

Dodatki do żywności – co to takiego?

W przemyśle stosuje się zarówno naturalne, jak i sztuczne dodatki do żywności. Substancje te, zanim zostały dopuszczone do użytku, musiały spełnić szereg unijnych wymogów. Wszystko po to, by nie wpływały na cechy sensoryczne produktu ani na zdrowie człowieka. Zgodnie z normami prawnymi, za dodatki do żywności uznaje się substancje, które nie są normalnie spożywane, a które są celowo dodawane ze względów technologicznych. Wyróżniamy wśród nich barwniki, mieszanki aromatyzujące, emulgatory i konserwanty.

Czym są barwniki?

Ta grupa substancji nadaje lub przywraca barwę produktom spożywczym. W przemyśle stosuje się zarówno te pochodzenia naturalnego, jak i sztuczne. Pierwsze z nich są zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Pozyskuje się je z roślin i zwierząt. W tym celu dokonuje się ekstrakcji liści, kwiatów, korzeni i owoców, a także tkanki mięśniowej czy krwi. Wśród barwników znajdziemy takie grupy jak karotenoidy, betaniny, czy chlorofile. Popularne są także karmele oraz melanoidy. Poza naturalnymi barwnikami stosuje się także substancje identyczne z naturalnymi oraz sztuczne.

Konserwanty – jaką pełnią rolę?

Te związki chemiczne z kolei są stosowane przez producentów żywności w celu wydłużenia terminu przydatności do spożycia danego produktu. Zapobiegają bowiem rozwojowi bakterii, wirusów, czy grzybów. Podobnie jak barwniki, możemy podzielić je na naturalne oraz chemiczne. Do pierwszej kategorii możemy przypisać chociażby kwas sorbowy. Stosuje się go podczas produkcji lemoniad czy win. Dodanie go do tych produktów hamuje bowiem rozwój pleśni i drożdży. Kwas sorbowy jest znacznie bardziej skuteczny w połączeniu z solą kuchenną czy fosforanami. Potrafi też utrzymywać wilgoć, dzięki czemu sprawdza się również w produkcji serów, czekolad oraz mrożonych pizz.

Fosforan spożywczy – w jakiej branży jest stosowany?

Ciekawą grupą dodatków spożywczych są fosforany. Wykazują one zarówno właściwości stabilizujące, jak i konserwujące. Dlatego w przemyśle spożywczym pełnią rozmaite role. Mogą być wykorzystane jako stabilizatory, konserwanty, emulgatory czy przeciwutleniacze. Najczęściej stosuje się osiem rodzajów fosforanów spożywczych. Mamy tu na myśli: kwas fosforowy, fosforany sodu, potasu, wapnia, magnezu, difosforany, trifosforany oraz polifosforany. Najczęściej znajdują one zastosowanie w przetwórstwie mięsnym. Dzięki nim można poprawić apetyczność wędlin, co z pewnością przykuje bardziej uwagę klientów. Fosforan spożywczy znajdziesz bez problemu w sieci. Oferuje go wielu dystrybutorów. Jeden z nich jest dostępny na tej stronie http://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Poza tym, substancja ta wiąże wodę podczas obróbki termicznej. Dzięki temu można zwiększyć wagę produktu.

Następna informacja

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.