Po raz drugi do Wodzisławia Śląskiego zawitało najsmaczniejsze kulinarne wydarzenie w Polsce - Festiwal Smaku. Już od dziś, tj. 6 lipca do 10 lipca najsmaczniejsze restauracje i najsłodsze kawiarnie w mieście będą serwowały swoje popisowe dania w festiwalowych cenach.
Festiwal Smaku to kulturalno-kulinarne wydarzenie, które bardzo szybko rozwija się w kilkunastu miastach w Polsce. W ciągu pięciu dni będzie można spróbować dań w degustacyjnych porcjach i specjalnych cenach: przystawka + danie główne - 30 złotych, deser - 11 złotych, drink - 13 złotych.
Głównym założeniem wydarzenia jest zachęcenie lokalnej społeczności do odwiedzania nowych kulinarnych miejsc, odkrywania w sobie prawdziwego smakosza i przyjemne spędzanie czasu.
Lista wodzisławskich restauracji, które wezmą udział w Festiwalu Smaku oraz dania, które będę serwować w ramach Festiwalu:
- Restauracja Szwajcaria:
- przystawka: krem - kiszony burak, kiszony ogórek, kiszona kapusta
- danie główne: policzki wołowe, puree Dijon, kapusta, kalarepa, bekon, orzeszki ziemne
- deser: beza, owoce, lody, czarny bez
- drink - Kapitan Malina - rum, maliny, mięta, soda
- "Kamaro" pizza & restauracja:
- przystawka: bruschetta
- danie główne: stek wołowy smażony na kamieniu
- deser: lodowa pianka z musem malinowym
- drink: drink arbuzowy.
- Dworek Nad Stawem:
- przystawka: chłodnik zielony ogórek, oliwa koprowa, grzanka czosnkowa
- danie główne: ozór wołowym, puree z czerwonej kapusty, sos chrzanowy, duszona cebula, palona marchewka
- deser: Beza Pavlova
- drink: Summer Strawberry
- Krowa Mać Burgers Wodzisław:
- przystawka: grillowana kukurydza z masłem czosnkowym i siekana pietruszką + panierowane papryczki jalapeno dla zaostrzenia apetytu
- danie główne: Hawajska Krowa - świeża wołowina, grillowany ananas, szynka parmeńska, ser cheddar, roszponka, pomidor, sos mango curry, majonez
- deser: podawany warstwowo w szklanym pucharku - chia na mleku, mus truskawkowy, mus brzoskwiniowy, granola