Jeśli masz ochotę na małe co nieco, prawdopodobnie nic nie sprawdzi się lepiej od ciasta z kremem czekoladowym. Jest wilgotne, niezwykle intensywne, a dodatkowo posiada tę pyszną warstwę kremu, w której można się zakochać. Jak je przygotować? To nic trudnego. Poznaj nasz przepis i wykorzystaj go jak najszybciej w swojej kuchni.
Idealne ciasto na przyjęcie
Jeśli planujesz niewielkie przyjęcie, na przykład z okazji imienin czy urodzin, bądź po prostu zapraszasz do siebie gości, ciasto z kremem czekoladowym z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę. To deser na każdą okazję, który zachwyci gości, ale też sprawi, że poczujesz się jak w siódmym niebie. Do przygotowania go nie potrzebujesz dużo czasu, choć z pewnością koniecznych będzie sporo składników. Musisz mieć odpowiednie półprodukty na samo ciasto, jak i na pyszny krem czekoladowy. Zaopatrz się więc w:
- 200 gramów mąki tortowej
- 200 mililitrów mleka
- 100 mililitrów oleju rzepakowego
- Szczyptę soli
- Łyżeczka soku z cytryny
- Łyżkę ekstraktu z wanilii
- 150 gramów cukru
- Łyżeczkę sody oczyszczonej
- 80 gramów kakao
Z kolei do pysznego kremu, który ozdobi ciasto, przyda Ci się kremówka – 500 mililitrów – 300 gramów serka mascarpone, odrobina cukru pudru i 50 gramów czekolady. Możesz użyć gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady, w zależności od swoich preferencji. Oprócz składników przyda Ci się także mikser, za pomocą którego możesz ubić krem oraz zrobić jednolitą masę do ciasta. Niezbędna będzie także forma do pieczenia – tu proponujemy tortownicę, choć to oczywiście nie jest wymóg. Jednak okrągłe ciasto wygląda dużo bardziej elegancko – w sam raz na niewielkie przyjęcie w gronie rodzinnym.
Jak upiec ciasto z kremem czekoladowym?
Aby przygotować idealne ciasto z kremem czekoladowym, zacznij od przygotowania półproduktów. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i kakao. Przesiana mąka sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i pulchne, dlatego nie zapominaj o tym kroku. Wymieszaj wszystko, dodaj ekstrakt z wanilii, cukier i sól. Znów wymieszaj suche składniki. Do kolejnej miski wlej mleko, olej i łyżeczkę soku z cytryny. Sięgnij po mikser i zacznij ubijać na wolnych obrotach, aż składniki pięknie się połączą. Jednolitą masę możesz dodać już do suchych składników, ciągle mieszając. Masa na ciasto jest już gotowa. Szybko poszło, prawda? Teraz przygotuj tortownicę bądź inną blaszkę, połóż na niej papier do pieczenia i wlej ciasto. Piecz je w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. W tym czasie warto przygotować pyszny krem czekoladowy. Wlej śmietanę kremówkę do miski i dodaj mascarpone. Miksuj całość, aż uzyskasz gęsty krem. Dodaj odrobinę cukru pudru i startą czekoladę i miksuj jeszcze chwilę. Zamiast czekolady możesz też dodać dwie Czekotubki. Tak przygotowanym kremem udekoruj ciasto.
Deser jest już gotowy. Prawda, że wyszedł idealnie? I to w kilka chwil. Nie musisz się napracować, by osiągnąć fantastyczny efekt.