Wiadomości z Wodzisławia Śląskiego

Jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę i jaki ser wybrać?

  • Dodano: 2021-06-09 14:30

Przygotowanie perfekcyjnej pizzy jest sztuką wymagającą doświadczenia i zaangażowania osoby specjalizującej się w wytwarzaniu ciasta (pizzaiolo). Odpowiedni przepis nie wystarczy. Pod uwagę należy wziąć również poziom wilgotności w pomieszczeniu, warunki atmosferyczne panujące na zewnątrz, gatunek mąki (najlepsza jest włoska) i rodzaj sera.

Na jakie elementy zwrócić uwagę podczas przygotowywania ciasta drożdżowego?

Ciasto drożdżowe lubi dobry humor – dosłownie! Powinno być przyrządzone przez pasjonata cieszącego się każdą chwilą spędzoną w kuchni. W innym wypadku pizza wyjdzie średnia, ewentualnie dobra.

Pamiętaj, perfekcja wymaga natchnienia, pasji i pozytywnych wibracji wychodzących prosto z serca. Dokładnie tych zasad trzymają się kucharze przygotowujący chrupiącą pizzę w Bielsku-Białej (restauracja DOMINIUM mieści się na drugim piętrze pierwszego budynku galerii Sfera, obok kina Helios, przy ulicy Mostowej 5).

Ostatnim, ale za to bardzo ważnym elementem finalizującym przyrządzenie ciasta jest wybór ręcznika, którym zostanie ono nakryte. Błahostka? Nie tym razem, ponieważ ręcznik bierze udział w wytwarzaniu flory bakteryjnej. W konsekwencji powinien być prany bez jakichkolwiek środków chemicznych (dopuszczalna jest tylko gorąca woda).

Jaki ser wybrać do pizzy? – konkretne przykłady

Ser do pizzy powinien wyróżniać się bardzo wysoką jakością. Wbrew pozorom nie musi się mocno ciągnąć i być perfekcyjnie roztopiony – wystarczy, żeby znakomicie smakował. Na podium od zawsze plasuje się królowa serów, mozzarella. Alternatywą jest carpeggio, pasujący do innych gatunków pizzy, jednak według włoskich koneserów to bardzo trafny, a przede wszystkim smaczny wybór.

Bez wątpienia można zdecydować się również na ser żółty, ser feta, parmezan, ricotta, a nawet oscypek. Wszystko zależy od oczekiwań oraz indywidualnych preferencji zamawiających. Zatem, jaki ser wybrać do pizzy?

  • ser mozzarella – ciągnący, odtłuszczony i pozbawiony wody;
  • ser carpeggio – w smaku przypominający kremowy twaróg;
  • ser feta – doskonałe połączenie z oliwkami i rukolą;
  • ser żółty – gwarantuje idealny smak, najlepiej roztapia się schłodzony;
  • parmezan – świetnie się sprawdza jako dodatkowa posypka;
  • ricotta – ser przypominający twaróg o bardzo miękkiej konsystencji;
  • oscypek – najlepiej smakuje z żurawiną, boczkiem i swojską kiełbasą.

Decydując się na pizzę w Bielsku-Białej, warto poznać ofertę restauracji DOMINIUM. Do wyboru są klasyczne propozycje wyróżniające się doskonałym smakiem oraz finezyjne odmiany pizzy wprost z rejonów Zatoki Neapolitańskiej.

To nie wszystko, ponieważ można tam rozkoszować się kwintesencją włoskości – pizzą Rzymską w 9 nowych smakach z oryginalnej włoskiej receptury. Rekomendowana przez koneserów tamtejszej kuchni pizzeria w Bielsku-Białej znajduje się na drugim piętrze pierwszego budynku w Galerii Handlowej Sfera, obok kina Helios.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.