W sobotę, 31 sierpnia odbędą się warsztaty kulinarne dla mieszkańców dzielnicy Nowe Miasto z Jakubem Grzybkiem z Restauracji Szwajcaria.
Ciekawe warsztaty kulinarne
Od godz. 10:00 w warsztatowni na dworcu kolejowym uczestnicy przygotowywać będą elementy kulinarne, wykorzystując produkty pochodzące od róży: wodę różaną, konfiturę różaną, płatki róż itp. Pod okiem prowadzącego przyrządzą napoje, danie główne i deser. Jako pierwsze przygotowywane będą napoje różane ze składników owocowych i ziołowych. Następne - wytrawne danie główne z użyciem różanych składników będzie pretekstem do poszukiwań najlepszych połączeń smakowych, w których róża podbija smaki mięsne, wytrawne i pikantne. Zwieńczeniem będzie deser - torciki czekoladowo-różane, nawiązujący do kuchni bliskowschodniej. Na zakończenie odbędzie się wspólna degustacja i dyskusja na temat smaków, technik i pomysłów wykorzystanych podczas warsztatów.
Obowiązują zapisy
Warsztaty są bezpłatne, jednak obowiązują na nie zapisy, które są przyjmowane do 28 sierpnia pod numerem telefonu: 32 455 48 55 (w. 28) lub e-mailowo: piak@wck.wodzislaw.pl. Informacji na temat projektu udzielają pracownicy działu projektów i animacji kulturalnej WCK.
Warsztaty kulinarne są częścią projektu „WyRÓŻniamy się", na które WCK uzyskało dofinansowanie z Narodowego Centrum Kultury.